Bemutatkozás

A termék-, brandmarketing világát a személyes sztorik, az eleve elrendeltetést erősítő hihetetlennek ható eseménysorok dominálják, ami a kapitalizmus neoprotestáns gyökereit tekintve egyáltalán nem meglepő. Ha így gondolkodnánk mi is, akkor ezt a leírást a gyerekkorom gyanús jeleneteivel kezdeném, amik mind-mind azt erősítenék, hogy a sorsom már előre megíródott. Az igazság azonban nem ez, a céltól az út sokkal fontosabb, az elkövetett hibák tanulságai, a véletlenek összejátszása egyaránt alakítják az ember szemléletét, életvitelét. Nem beszélve a sokszor szintén véletlenül alakuló emberi kapcsolatokról.

Az bizonyos, hogy gyermekkoromtól kezdve nagyon vonzódtam a természethez, elsősorban a hegyekhez, nagy erdőkhöz. A hasamat is szerettem, bár nagyon sokáig egyáltalán nem főztem. Sőt, megkaptam a nem túl egészséges, de akkortájt nagyon is jellemző mondatot: „Tanulj, mert a kezedből sosem fogsz megélni”. Kis túlzással ezt is tettem, tanulmányok, egyetem, újságírás, könyv, millió dologba belekapva, majd félbehagyva. Merő útkeresés. Ezek közben néhány hónapot volt szerencsém a Királyréti Erdészetnél dolgozni, miközben már időnként teljesítménytúráztam is. Itt ismerkedtem meg néhány szokolyai kolléga révén a gombászással. Gyermekkoromból csak kisebb emlékeim voltak, a szegfűgombából készített gombalevesekről, a rántott pöfetegről, a meztelencsiga állagú agyonfűszerezett „tőkegomba” (valójában tuskógomba) pörköltekről, a kékítő gombáról (jellemzően érdestinóruk), de semmi markáns, belém ívódott reflex. Sokkal inkább horgász család voltunk. Az első mélyebb élmények itt, az erdészetnél értek: megtalált májusi pereszkék, nyári vargányák, rókagombák, egy eleddig ismeretlen, izgalmas és hatalmas világ, tele csodákkal. Vonalvezetőimmel és autodidakta mód belekezdtem hát a tanulásba, és jártam a Verőce közeli erdőket hol sikerrel, hol kudarcosan, de mindig örömmel. Kisebb találatoknál a vadászat élménye, nagyobbaknál a szüret jóleső öröme okozott katarzis élményeket, amik mindmáig elkísérnek.

 E folyamat évekig tartott, egészen addig, míg a szakmai karrierem másik vonalán, szintén véletlen egybeeséseknek köszönhetően a vendéglátásban kötöttem ki. Előbb családi vállalkozásban 4 évet töltve, elsajátítva a mély alapokat, majd a Porcellino Grasso budai olasz étteremben belekóstoltam a felsőbb kategóriás vendéglátás világába, ahol az alapanyagok, technológiák, ízpárosítások, azaz a gasztrokultúra olyan rétegeit ismerhettem meg, sajátíthattam el, amik megadták a kellő lökést és bátorságot a továbblépésre. Az őstermelői papírok megszerzése után némi friss gombát, majd bátortalanul szárított gombát kezdtünk el értékesíteni, a család is lelkes volt és könnyebben elfogadták ily módon az erdőben töltött hosszú órákat. Néha együtt is mentünk természetesen, de alapvetően magányos műfajról beszélünk. A 2020-as évben rengeteg gombát szedtünk, ekkor hirdettük meg barátok, ismerősök körében a karácsonyi szárított vargánya vásárt. Az akkori tapasztalataink szerint akkora siker volt ez, annyian vásároltak, hogy lelkesen vártuk a következő évet.

2021-ben aztán semmi sem úgy alakult ahogy terveztük, helyismeretünk a délkeleti Börzsönyön kívül még nem volt, az eső nem esett, így alig-alig tudtunk gombát szedni. Mondhatom, hogy azóta ez már természetessé, megszokássá vált, a sikeres gyűjtésekhez folyamatosan fejlődnöm kellett, új tájegységeket, erdőtípusokat megismerve, sok-sok ismerősre, barátra lelve. Ahogy a történelemben, úgy itt is, egy ilyen krízis hozta meg az innovációt. Gyermekeim édesanyjával ötletelni kezdtünk, hogy a relatíve kevés alapanyagból hogyan hozhatnánk ki a legnagyobb hozzáadott értékű termékeket, ekkor már egy valamilyen logó, brandkezdemény, a Kalapos Gomba mögé szerveződve. Létrejöttek a szárítmányok mellett az első pástétomok, fűszerkeverékek, levesek, majd legkésőbb a rizottók receptúrái. Kikértem az ismerőseim, főnökeim véleményét is, a kritikákat, észrevételeket nagyon is figyelembevéve. Ez azóta is alapelv, bár magabiztos vagyok az ízlésem és tudásom kapcsán, mindig van, aki többet tud, nagyobb rálátása van és kiegészít, helyretesz, ha úgy adódik. Elkészültek a termékekhez a nagyszerű grafikák, címkék is, amik a logóhoz hasonlóan azóta is Őri Kiss István és kedves felesége csodálatos tehetségét dicsérik. Bátran mondhatom, hogy az ő baráti segítségük nélkül sosem jutottunk volna el idáig, mert nem volt annyi erre fordítandó tőkénk, ami egy ilyen színvonalú munka piaci ára.  Vásárlóim azóta is csodájára járnak letisztult, igényes, mégis művészi részletességű alkotásaiknak.

A piacozás 2023-tól vált az életem részéve, kezdve a nagyszerű Nőtincsi NemcsakPiaccal, ahol az első méretes önbizalomfröccsöket kaptuk, hogy amit csinálunk jó, egyedi, és hiánypótló. Mindig is a kedves vásárlók visszajelzései jelentették a legtöbbet emberileg és szakmailag is. Itt említeném meg Borgulya Gizellát, e piac korábbi alapítóját, aki gombaszakellenőri, termelői minőségében rengeteg tanáccsal, hasznos ötlettel látott el, mi több, átadta helyél a piacon, mert az ő élete másfelé sodorta. 2023 őszétől már minden hétvégén piacoztam, szombaton és vasárnap is, kipróbálva sok helyszínt, tömegközlekedéssel utazva, mely azóta is a Kalapos Gomba egyik védjegye. Ekkor még főállás, majd 2024 februárjától májusig félállás mellett csináltam, az azóta eltelt évben pedig már csak a Kalapos Gombának élek, ami a munkámat illeti. Ránézésre rövid és felfelé ívelő időszak ez, a belső érzetem is ez, mégis megvoltak a maga éjszakázásai, feszültségei, buktatói, nehézségei, amik csak még teljesebb élménnyé teszik a megtett utat és az elért eredményeket.

Olyan úton járunk, amin szinte senki, vagy csak nagyon kevesen kis hazánkban. A gombákra nem csak alapanyagként tekintünk, hanem gasztronómiai csúcstermékeket, és sokak számára elérhető, mindennapi, egyszerűen elkészíthető, egészséges, minőségi élelmiszereket kívánunk létrehozni. Ezen jellemzők egyikéből sem engedünk, tányérunkra az erdőből csak ilyen termékek kerülhetnek. A folyamatos tanulás és haladás mellett legalább olyan fontos a pillanatok megélése, az időszakok, eredmények helyükön kezelése. Köszönök és köszönünk minden támogatást, szeretetet, segítséget, hisszük, hogy ez még csak az út eleje, a vége még nagyon messze van! Kiránduljanak, gombásszanak sokat és fogyasszák jó egészséggel a Kalapos Gomba termékeket!

Shopping Cart
Scroll to Top